Terapia refractiva - Lentile de noapte

Terapia Refractivă (Ortokeratologia) - Lentile de noapte :

Terapia Refractivă sau ortokeratologia - o metodă neinvazivă temporară de corecţie a miopiei prin intermediul lentilelor de contact dure speciale. Structura specială a acestor lentilele oferă o acuitate vizuală de 100% pe un timp îndelungat (24 şi mai multe ore) fără orice altă corecţie, ca rezultat al aplicării lor pe globii oculari în timpul nopţii, pe 6-8 ore. 

Ortocheratologia moderna – Lentila de noapte

 

 

O noua metoda, non-invaziva, dar care are efectele asemanatoare ca in cazul chirurgiei laser este ortocheratologia (ortho-k) sau terapia refractiva corneana cu lentila de noapte (CRT) .

Lentila de noapte reprezinta remodelarea corneei cu ajutorul lentilelor gaz-permiabile pentru a reduce erorile de refractie. Aceasta este metoda alternativa a ochelarilor, chirurgiei refractive sau lentilelor cu port de zi.

Ce este lentila de noapte?

Nu consta in descoperirea tratamentului pentru miopie, ci in elaborarea unui tip special de lentile, menite sa schimbe forma corneei in timpul somnului, incat ofera o vedere clara pe parcursul zilei, fara metode de corectie suplimentare.

Lentila de contact care corecteaza miopia este de constructie rigida si remodeleaza forma corneei, calculat si reversibil. Experiena aplicarii lentilei de noapte a demonstrat tiinific performana in domeniu. Astfel, in cazurile miopiei progresive la copii, ortho-k este o posibilitate incontestabila de incetenire a evolutiei miopice.

Aprobată de către FDA (Administratia Alimentelor si Medicamentelor), ortocheratologia este aplicată pe larg în SUA, Europa și în Republica Moldova de mai bine de 10 ani, pentru prima dată la noi în Centrul Medical OftalmoCorrect, actualul PROMED.

Cum functioneaza lentila de noapte CRT?

Lentila se aplica pe parcursul noptii (in timpul somnului) si se indeparteaza ziua. Dupa indepartarea lentilei, corneea isi pastreaza forma modificata pe toata durata zilei.

Suprafaa interna a lentilei are o structura compusa care acioneaza activ asupra epiteliului corneean, impunandu-l uor i dozat sa schimbe curbura corneeana in centru si periferia medie.

Astfel, puterea de refracie a corneei se schimba la valoarea exact necesara. Efectul dureaza pana la 48 ore si este unul reversibil.
Lentilele se aplica in fiecare noapte pentru a asigura efectul de corectie a formei corneei.

De ce lentila de noapte CRT?

Lentila se aplica pe timpul nopii, cand ochiul este inchis. Astfel, conditiile de igiena sunt pastrate, ochii au confort si siguranta, iar problemele de intolerana cauzate de traumatisme sau factori de mediu, ca praful sau fumul (conjunctivite, cheratite microbiene etc) sunt eliminate.

Totodata asigura solutia unui mod activ de viata, fara probleme: schimbul lacrimal nu este dereglat in timpul activitatii zilnice, iar incidenta cu factorii de mediu este minimalizata.

Intervalul de timp in care vederea revine la valoare optima -100%, este cuprins in perioada somnului de noapte, 8 ore in mediu. Acest tip de corectie este recomandat pana la -6.50 dioptrii de miopie i un astigmatism, daca este prezent, nu mai mare de 3.00 dioptrii. Vederea ramane optima pe perioada intregii zile. in cazul copiilor, este solutia optima de control al progresiei miopiei.


Lentila de noapte Paragon CRT 100 este singura lentila CRT care a fost aprobata de FDA (anul 2002).

       

 

 

 

 

 

 

 

 

Conform datelor literaturii de specialitate  e o metodă progresivă ce reţine dezvoltarea miopiei, înlătură spasmul muşchilor oculari şi stabilizează lucrul lor .

Mecanismul de acţiune:
Purtarea lentilelor de noapte  provoacă modificări de grosime corneană ce au loc în special în straturile epiteliale. Efectul terapiei refractive e legat de micşorarea grosimii epiteliului pe centru şi de mărirea grosimii lui pe periferia medie. Efectul sumar al acestor modificări fine a formei duce la schimbări evidente a puterei optice corneene .

          

INDICAŢII :

·         înlăturarea dependenţei de ochelari şi de lentile de contact de zi , 

·         reţinerea progresării miopiei , 

·         vîrsta - de la 6 ani  pînă la - 40-50-60 , 

·         miopie - pînă la  - 6.5 D , 

·         astigmatism - pînă la - 2.5 D , 

·         cornee subţire - pacienţii nepotriviţi pentru LASIK , 

Este posibilă tratarea miopiei cu ajutorul lentilelor de noapte?
După statistica companiilor occidentale din 100% de copii ce s-au adresat la ortokeratolog , 90% din ei obțin un rezultat pozitiv. Efectul pozitiv este condiționat de faptul că Terapia Refractivă condiționează normalizarea acomoditației, stabilizarea tensiunii intraoculare și aduce refracția globului ocular la emetropie.

Ce să fac în cazul în care nu-mi va plăcea metoda dată?
Cel mai superb este că efectul primit în rezultatul aplicării lentilelor de noapte este temporar. În caz de stopare a Terapiei Refractive toate modificările vor dispărea timp de 72 de ore.

Voi putea vedea în lentilele de noapte?
Evident !
Aplicînd lentilele de noapte veți avea o vedere clară atît în lentile cît și fără ele.            

Cîți ani la rînd pot fi purtate lentilele  de noapte ? 
Datorită utilizării materialului modern  cu o permeabilitate de oxigen de 100% această metodă este absolut inofensivă. Deaceea după aplicarea lentilelor de noapte  efecte adverse nu vor fi. Lentilele de noapte  vă ofera o calitate nouă a vieții pentru un timp îndelungat.

Ce complicații pot apărea în timpul aplicării lentilelor de noapte
Foarte rar în timpul aplicării lentilelor de noapte  pot surveni senzația de ochi uscat , edemul straturilor superficiale a corneei, ceea ce se evidențiază în etapa inițială. Complicațiile infecțioase apar destul de rar. Conform cercetărilor internaționale posibilitatea apariției manifestărilor infecțioase în cadrul Terapiei Refractive constitue 0,0006%. În cadrul aplicării lentilelor de contact moi de zi posibilitatea apariției manifestărilor infecțioase constituie 0,0039% .  Aceste cercetări ne confirmă inofensivitatea folosirii lentilelor de noapte.