Programări: +373 22 837063, +373 60211160

Hernia ombilicala

Hernia ombilicala este un defect al peretelui abdominal care implica exteriorizarea la nivelul inelului ombilical (buric) a unei portiuni de grasime sau a unui organ intern. Marimea herniei poate varia de la cativa milimetri la aproximativ 1 - 5 centimetri in diametru.
 

Ombilicul este locul in care cordonul ombilical patrunde la nivelul abdomenului fetal. Cordonul ombilical nu reprezinta numai o punte de legatura dintre placenta (respectiv mama) si fat cu rol doar de suport al vaselor de stange care-l strabat, el are si rol in reglarea fluxului de stange care ajunge sa perfuzeze fatul, rol activ in resorbtia lichidului amniotic ce-l inconjura. Inainte de a se naste copilul un inel muscular inchide in mod normal cordonul ombilical. Atunci cand acest inel nu se inchide se poate dezvolta o hernie ombilicala .
 

In timpul dezvoltarii fatului exista o mica deschizatura in muschii abdominali care permite cordonului ombilical sa treaca, conectand mama de fat. Dupa nastere, aceasta deschizatura se inchide. Cateodata insa acesti muschi nu se dezvolta suficient sau nu se intalnesc, astfel incat poata sa raman o mica deschizatura prin care se poate strecura o portiune de intestin cauzand hernia ombilicala.
 

Herniile ombilicale sunt frecvente la sugari. In majoritatea cazurilor acestea nu provoaca durere sau alte simptome si se rezolva pe cont propriu (fara tratament) pana in jurul varstei de 2 ani (maxim 5 ani).Hernia ombilicala apare cel mai frecvent la copiii sub varsta de 6 luni. Deasemenea herniile ombilicale apar mai frecvent la copiii prematuri sau cu greutate mica la nastere. Herniile ombilicale afecteaza baietii si fetele in mod egal.
 

Factori de risc
 

 • Factorii care cresc riscul de hernie ombilicala la copii includ:
  • Varsta. Sugari cu varsta sub 6 luni au un risc crescut de a avea hernie ombilicala.
  • Greutatea mica la nastere
  • Prematurii au un risc crescut de a dezvolta hernii ombilicale.
  • Rasa. Sugarii de rasa neagra dezvolta hernii ombilicale mai des decat copiii de alte rase.
    
 • In cazuri foarte rare herniile ombilicale pot fi asociate cu alte afectiuni, cum ar fi:
  • Sindromul Down sau mongolismul este o afectiune cromozomiala, cauzata de prezenta unui cromozom 21 suplimentar. Principalele simptome ale sindromului Down sunt legate de dezvoltarea fizica. Copiii afectati de sindromul Down prezinta anomalii ale dezvoltarii psihice, precum retardul mental, probleme de vedere si auz, malformatii congenitale cardiace sau digestive.
  • Hipotiroidia este o stare patologica cauzata de insuficienta secretare a hormonilor tiroidieni de catre glanda tiroida.
  • Trisomia 13, este o afectiune congenitala caracterizata de prezenta in plus a unui cromozom 13. Cromozomul in plus determina numeroase malformatii fizice si mentale, in special afectiuni cardiace.
  • Trisomia 18 este o anomalie cromozomiala caracterizata prin prezenta unui cromozom 18 suplimentar. Se poate manifesta prin: retard mental sever, retard de crestere, hipotonie si hipoplazie musculara, deformari scheletice, malformatii cardiace, pulmonare, renale etc.
  • Sindrom Beckwith-Wiedemann este o boala congenitala caracterizata printr-o crestere in volum a limbii, o hernie ombilicala, o hipertrofie a viscerelor, un gigantism si o hipoglicemie prin exces de secretie de insulina. Boala lui Wiedemann-Beckwith este cauzata de o tulburare a dezvoltarii fetale.
  • Mucopolizaharidozele sunt afectiuni ereditare rare, cauzate de deficitul intr-o enzima care provoaca acumulare de mucopolizaharide in celulele organelor si tesuturilor (ficat, splina, piele etc.), care cresc atunci in volum si functioneaza normal.
    
 • La adulti factorii care determina cresterea presiunii abdominale pot favoriza aparitia herniei ombilicale:
  • Obezitatea
  • Ridicarea de greutati
  • Tuse
  • Sarcini multiple
  • Ascita (acumularea de lichid in abdomen)

 

Semne si simptome
 

Principalul simptom al unei hernii ombilicala este o umflatura situata la nivelul ombilicului, de consistenta moale. Hernia ombilicala necomplicata nu este deobicei dureroasa.
 

Hernia ombilicala este deobicei prezenta la nastere, dar nu poate fi observata imediat. Hernia deobicei nu este vizibila atunci cand bontul ombilical se desprinde (la cateva zile pana la cateva saptamani dupa nastere).

 

Marimea herniei poate varia de la cativa milimetri la aproximativ 1 - 5 centimetri in diametru. Hernia ombilicala necomplicata poate fi impinsa inapoi in abdomen cu ajutorul degetului (este reductibila). Hernia devine mai evidenta cand copilul plange sau tuseste. Unele hernii ombilicale au o cantitate mare de piele care le acopera. Cu toate ca acestea nu sunt periculoase, ele atrag mai mult atentia decat alte hernii ombilicale din cauza aspectului lor neobisnuit.
 

Complicatii:
 

Hernia ombilicala rareori determina aparitia complicatiilor. Cand apar complicatii hernia ombilicala necesita interventia medicala de urgenta.

 • Incarcerarea herniei ombilicale. Continutul abdominal exteriorizat devine "captiv" si nu mai poate fi impins inapoi in interiorul abdomenului (hernia devine ireductibila). In acest caz, apar urmatoarele simptome: abdomen plin, destins, varsaturi, durere, stare de nervozitate, iritabilitate, roseata, febra.
 • Strangularea herniei ombilicale. Strangularea apare atunci cand fluxul de sange pentru continutul abdominal din hernie se intrerupe. Atunci cand un tesut nu reuseste sa primeasca suficient oxigen si substante nutritive, tesutul moare. In aceste cazuri abdomenul este destins si copiii pot prezenta varsaturi, greata, febra si durere abdominala. Strangularea este o complicatie extrem de rara a herniei ombilicala. In cazul herniei strangulate tegumentele supraiacente defectului sunt eritematoase (rosii) in tensiune, uneori cianotice (coloratia albastruie determinata de o scadere a concentratiei de oxigen in sange ).
 • Ruptura herniei.
 • Complicatiile cutanate ( afectarea pielii supraiacente defectului)

 

Diagnostic

 

Medicul deobicei stabileste diagnosticul de hernie ombilicala in timpul unui examen fizic. In timpul examenului clinic, medicul va acorda o atentie deosebita:

 • dimensiune si forma herniei ombilicale si aspectul abdomenului, in special in zona din jurul ombilicului
 • se determina daca hernia este reductibila (se poate retrage inapoi in abdomen) sau nu
 • dimensiunea deschiderii inelului ombilical
 • se evalueaza hernia in pozitii diferite

 

Pe baza informatiilor obtinute in urma examenului fizic, medicul poate stabili daca hernia se va inchide pe cont propriu (fara tratament).
 

Poate fi necesara o examinare radiologica sau o ecografie abdominala, in special daca hernia nu este reductibila.

 

Tratament

 

Tratamentul in general nu este necesar pentru hernia ombilicala. In majoritatea cazurilor hernia ombilicala se rezolva spontan pana la varsta de 2 ani.
 

Tratamente alternative, cum ar fi plasarea unei monezi sau a unei legaturi peste hernie, nu sunt recomandate. Aceste metode nu au nici un efect asupra herniei ombilicale si pot duce la infectii ale pielii.
 

Interventia chirurgicala este recomanda:

 • in cazul in care hernia ombilicala persista pana la varsta de 4-5 ani
 • in cazul in care se dezvolta complicatii (hernia devine incarcerata sau strangulata)
 • in cazul in care hernia este mare (mai mare de 3 cm diametru) sau se mareste dupa primul sau al doilea an.

 

In general cu cat mai mare este hernia, probabilitatea de a se va rezolva de la sine este mai mica.Pe parcursul operatiei de hernie, copilul va fi anesteziat. Va fi efectuata o mica incizie in ombilic (buric) iar bucata de intestin va fi introdusa inapoi in cavitatea abdominala. Muschii sunt apoi cusuti impreuna. Cateodata, este folosita o bucata de material pentru a intari zona unde muschii vor fi reparati. Riscurile chirurgicale includ sangerare, infectie sau o reactie adversa la anestezie. Hernia ombilicala este putin probabil sa recidiveze dupa operatie.