Tratament:

În ultimul deceniu a apărut posibilitatea tratamentului terapeutic al keratoconus-ului.

Este vorba despre terapia corneei CrossLinking sau fuziunea încrucișată cu raze ultraviolete (UltraViolet – KrossLinking – UV-X).

CrossLinking mărește densitatea corneei, oprește progresia keratoconus-ului și permite evitarea operației de transplant de cornee.   

Esența metodei Kross Linking

Sub influența razelor ultraviolete modelate special și dozate (UVA) are loc o reacție fotochimică de ionizare cu eliberarea oxigenului atomic liber. Oxigenul atomic provoacă conexiunea încrucișată a moleculelor de colagen, care realizează o carcasă a corneei, într-o rețea unică tridimensională. Acest proces duce la creșterea semnificativă a densității țesutului corneean, iar progresia keratoconus-ului se oprește.

Etapele Kross Linking

Se administrează anestezie superficială locală, cu ajutorul picăturilor de anestezic. Folosind instrumente speciale, de pe cornee se îndepărtează stratul superior – epiteliul.

Timp de 30 de minute, o dată la fiecare 2-5 minute, pe cornee se picură riboflavină (vitamina B în soluție de dextran T500).

În următoarele 30 de minute, picurarea riboflavinei are loc simultan cu expunera corneei la laser.

Pe ochiul pacientului se fixează o lentilă de contact de protecție, care se scoate aproximativ peste 4-5 zile. Timp de o lună pacientul trebuie să-și picure o soluție specială.

NEW!!!! În prezent Centrul Medical „Oculus Prim” folosește ultima generație de lămpi Seiler, care permite realizarea procedurii de ultima oră Epi-on Kross Linking în doar 5 minute!

NEW!!!! În cadrul centrului nostru folosim metoda Kross Liking-ului topografic, care permite obținera unui efect mai pronunțat de îmbunătățirii vederii.

Anterior a existat doar procedura mai dureroasă în perioada postoperatorie – Epi-off. Diferența dintre Epi-off și Epi-on în cazul realizării Cross Liking-ului rezidă în îndepărtarea stratului epitelial extern al corneei la începutul procedurii. 

 Avantajele metodei Epi-on Kross Linking:

 • Procedura este confortabilă pentru pacient;
 • Durata procedurii este mult mai mică;
 • Lipsește sindromul de durere;
 • Se reduc și practic lipsesc șansele de apariție a unei infecții, deoarece stratul epitelial rămâne neatins;
 • Perioada scurtă de reabilitare;
 • Pacientul se poate întoarce la purtarea obișnuită a lentilelor de contact deja pestre 48 de ore;
 • După această procedură nu rămân cicatrice pe cornee.

 

Lampa Seiler de ultimă generație – Xlink:

 • timpul de expunerea la radiație se micșorează de la 30 la 5 minute, deoarece crește intensitatea fluxului de energie, fapt care oferă confort pacientului și reduce riscul infecțiilor;
 • este dotat cu un sistem mult mai bun de omogenizare a fasciculului (în modelul precedent erau 7 diode, în cel actual sunt 50 de diode) fapt care permite:
 • efectuarea uniformă a iradierii, chiar și în cazul corneelor neuniforme cu astigmatism pronunațat;
 • reducerea mai pronunțată a astigmatismului după procedură.

                                                                                   

Lampa Seiler este dotată cu un omogenizator special (patenta companiei IROC), care permite emiterea unui flux uniform de energie ultravioletă pe întreaga suprafață a corneei, indiferent de nivelul de neuniformitate în diferite porțiuni. Este un factor foarte important, pentru că anume omogenitatea fasciculului oferă un efect uniform pe cornee și permite evitarea apariției punctelor „fierbinți” și „reci” (hipo- și hiperreacții).

Formula specială a riboflavinei servește drept fotosensibilizator al reacției Kross Linking, dar și protejează straturile interne ale corneei și întregul glob ocular, deoarece absoarbe peste 90% din toate razele în perimetrul de 300 microni al corneei. Astfel, acțiunea radiației ultraviolete nu ajunge la endoteliul cornean și părțile interioare ale ochiului, fiind mult mai sigur pentru ochi. În rezultatul experienței clinice de 15 ani, au fost demonstrate stabilitatea rezultatelor atinse și siguranța metodei KrossLinking.

Programați o consultație la nr. +373 22 837063 | +373 60211160