Afecțiunile retinei:

Tratamentul cu laser pentru afecțiunile retinei                                                    

Tratarea cu laser a retinei este o metodă modernă și prietenoasă de abordare a uneia dintre cele mai delicate structuri ale ochiului. Acest tip de tratament este unic și nu are alternativă în caz de:

  • Degenerarea „Lattice” a retinei,                                                                               
  • Distrofie „Traseul melcului”,
  • Tromboza venei centrale a retinei,                                                                                   
  • Angiomatoză,
  • Maculodistrofie legată de vârstă,
  • Patologia vasculară a venelor,
  • Bolile vasculare ale ochiului, de exemplu modificări pe retină în cazul diabetului,
  • Modificări patologice pe retină.

În prezent miopia devine o patologie frecventă. Fiind vorba despre o boală predispusă la progresie, modul în care decurge aceasta poate fi imprevizibil. În miopie sunt detectate schimbări la nivelul anatomiei și fiziologiei ochiului: lungimea ochiului se mărește, iar în rezultat apare întinderea membranelor și subțierea membranei retinei la periferii.

Cea mai periculoasă formă de distrofie periferică a retinei sunt rupturile de retină. Pacienții cu rupturi pe retină prezintă riscul de apariție a dezlipirii de retină. O perioadă îndelungată pacientul poate să nu acuze nimic, din cauza poziționării periferice a modificărilor distrofice. În cazul apariției dezlipirii de retină are loc o scădere bruscă a vederii sau chiar pierderea vederii, care în multe cazuri este ireparabilă. Rupturile și subțierile de retină nu apar doar la persoanele cu miopie. Pot apărea la persoane de vârstă medie și în etate, ca rezultat al dereglării hemodinamicii, fenomen legat de vârstă, la persoane cu hipermetropie, dar și în cazul persoanelor cu vedere normală, însă mai mai rar.

Procedura de coagulare cu laser a retinei se realizează fără contact, nu este nevoie de o pregătire specială și se efectuează în condiții de ambulator. Nu este necesară utilizarea anestezicelor generale în cursul operației, iar procedura nu provoacă hemoragii. În plus, nu necesită mult timp – o ședință durează aproximativ 10-20 de minute. După întărirea retinei pacientul poate să se întoarcă la ritmul normal de viață, chiar în aceeași zi.