Tratament fizioterapeutic:

TULBURĂRI DE VEDERE FRECVENTE LA COPII ȘI TRATAMENTE RECOMANDATE

Programați o consultație la nr. +373 22 837063 | +373 60211160

Ochiul este un mecanism complex, iar modificările apărute în structura acestuia trebuie să fie diagnosticate corect și la timp, pentru a putea fi tratate eficient. Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni la copii și soluțiile pe care specialiștii „Oculus Prim” le aplică pentru a le oferi celor mici o vedere cât mai bună.

Structura ochiului

Sistemul optic al ochiului uman seamănă cu un aparat foto. Razele de lumină trec prin lentila transparentă, se refractă și se focalizează pe „peliculă”. Rolul de obiectiv îl îndeplinește corneea (o lentilă transparentă, prin care pot fi văzute irisul și pupila) și cristalinul (această lentilă se află în spatele irisului și este responsabilă pentru buna vedere de aproape). Imaginea este proiectată pe retină (fundul de ochi), care are rolul de „peliculă”, iar apoi este transmisă pentru analiză în zona vizuală a creierului. În mod normal, toate razele care trec prin cornee se focalizează pe retină. Astfel, persoana are o acuitate vizuală de 1,0 (sau 100%).

Miopia

Miopia este un viciu de refracţie, caracterizat prin vedere bună în plan apropiat şi înceţoşată la distanţă.  Miopia la copii nu reprezintă doar un defect optic, care poate fi ușor eliminat cu ajutorul ochelarilor.

În cazul miopiei, odată cu progresarea ei se alungește globul ocular ceea ce duce la apariția modificărilor distrofice pe retină cu scăderea ulterioară a acuității vizuale pînă la pierderea ei. Standartul de aur în tratamentul miopiei este considerat Tratamentul fizioterapeutic și Terapia Refractivă

Hipermetropia    

În cazul hipermetropiei globul ocular este mai scurt decât în mod normal, de aceea, după refractarea razelor, focalizarea se realizează în spatele retinei. Pe fundul de ochi se formează o imagine neclară, ștearsă, iar vederea este încețoșată, mai ales în apropiere. 

Aproape toți nou-născuții au o hipermetropie de aproximativ trei dioptrii. Însă, odată cu creșterea copilului, globul ocular crește în dimensiune, iar focalizarea optică se mută pe retină. La unii copii, din diverse motive, această hipermetropie nu dispare. Pentru a vedea clar obiectele ei trebuie să-și încordeze ochii. Acest efort permanent poate cauza dureri oculare, dureri de cap, senzația de oboseală vizuală.

De foarte multe ori hipermetropia duce la o scădere a funcției celulelor cortexului vizual al creierului, deoarece la acesta nu ajunge o imagine clară, deci nu există stimuli pentru dezvoltarea corectă a neuronilor. Acest fapt provoacă reducerea acuității vizuale și dezvoltarea ambliopiei.

Ambliopia

Dacă un ochi transmite o imagine slabă sau diferită de celălalt ochi, celulele nervoase care deservesc ochiul respectiv se vor dezvolta suboptim. Astfel creierul ajunge să ignore imaginile trimise şi să „excludă” ochiul mai slab, până când acesta nu mai este utilizat. Această afecțiune se numeşte ambliopie şi poate să se dezvolte exclusiv la copii, deoarece în copilărie sistemul vizual este foarte plastic și orice impact negativ duce la tulburări în dezvoltarea sistemului.

Dacă ambliopia nu este tratată, ochiul mai slab va vedea din ce în ce mai puţin. Copiii trataţi până la 3 ani au cea mai bună şansă de recuperare a vederii. La 6-7 ani ochii copilului sunt dezvoltaţi aproape complet, astfel încât ambliopia va fi foarte dificil de tratat.

Tratamentul pentru hipermetropie și ambliopie se efectuează în baza corecției cu ochelari, prescriși pentru a fi purtați încontinuu. De obicei, puterea ochelarilor este mai mică decât nivelul de hipermetropie, deoarece stimulează creșterea ochiului și ajută la reducerea hipermetropiei. De asemenea, se efectuează proceduri cu ajutorul aparatelor, care includ diverse metode de stimulare a vederii și, în cele mai multe cazuri, tratează ambliopia. Buna gestionare a curei pentru hipermetropie și ambliopie la copii, permite, de cele mai multe ori, renunțarea la corecția constantă cu ochelari.

Strabismul

Un alt pericol care îl paște pe copilul cu hipermetropie este strabismul, o afecţiune în care poziţia ochilor nu este paralelă, un ochi priveşte drept şi un ochi deviază. Este o tulburare îngrijorătoare nu numai din punct de vedere estetic, dar mai ales funcţional.

De obicei, la copiii cu hipermetropie, strabismul se dezvoltă la vârsta de 2,5-3 ani, cândse mărește efortul vizual de aproape. Copilul cu strabism care nu este dus la timp la un specialist și nu este tratat înainte de 5-6 ani, riscă pierderea permanenţă a acuităţii vizuale la ochiul mai slab. 

Copilului cu hipermetropie și strabism îi sunt prescriși în mod obligatoriu ochelari pentru folosire permanentă. Uneori ochelarii potriviți tratează complet strabismul. Cu toate acestea, nu este suficientă doar purtarea ochelarilor. În cazul strabismului se recurge și la terapia conservatoare, cu metode care presupun folosirea aparatelor. Acestea au scopul de a vindeca ambliopia (dacă aceasta există) și de a restaura „punțile” dintre ochi – copilul este învățat să fuzioneze imaginile de la ochiul drept și ochiul stâng într-o imagine vizuală unică.

Astigmatismul

În astigmatism, din cauza curburii neregulate a corneei, în ochi se formează concomitent două focalizări optice. Adesea, niciuna dintre acestea nu este situată pe retină. Ca și în cazul hipermetropiei, astigmatismul este o boală congenitală, iar uneori se transmite prin ereditate.

La fel ca și în cazul hipermetropiei, la copiii cu astigmatism adesea se dezvoltă ambliopia. Însă, în astigmatism aceasta are un șir de caracteristici deosebite, de care trebuie să se țină cont atunci când se prescriu ochelarii, dar și procedurile curative.

Tratamentul în cazul tulburărilor de vedere de tipul astigmatism este de ordin conservator. Se realizează în etape, de 3-4 ori pe an, și are menirea să îmbunătățească vederea, atât prin purtarea ochelarilor, cât și fără ochelari. Metodele speciale permit îmbunătățirea considerabilă a funcțiilor vizuale la copiii care suferă de astigmatism, fapt care face posibilă diminuarea treptată a puterii ochelarilor și anularea ulterioară a acestora.