Sistemul optic al ochiului
Sistemul optic al globului ocular este similar cu cel al unui aparat de fotografiat. Raza de lumină trece printr-o lentilă transparentă, se refractă și se focusează pe „peliculă”. Rolul de obiectiv îl joacă corneea (lentila transparentă prin care se vede irisul și pupila) și cristalul (este lentila care se află după iris și răspunde pentru vederea bună de aproape). Imaginea se proiectează pe retină (fundul ochiului), care joacă rolul de „peliculă” și apoi este transmisă spre analiză în zonă vizuală din creier.
În mod normal, toată lumina care trece prin iris se focusează pe retină. Astfel, omul are acuitate vizuală de 1,0 (sau 100%).
Globul ocular al ochiului hipermetrop este mai mic decât cel al ochiului normal, de aceea după refractarea luminii, focusul se află după retină. În asemenea cazuri, pe fundul ocular se formează o imagine neclară, cețoasă. Trebuie menționat că la naștere copiii sunt hipermetropi de 2-3 dioptrii. Însă, atunci când copiii cresc, se mărește dimensiunea globului ocular, iar focusul optic se transmite pe retină.
Unii copii, din varii motive, sunt hipermetropi de mai mult de 3 dioptrii. Pentru a distinge obiectele, ei sunt nevoiți să-și încordeze ochii. Nu în toate cazurile organismul poate să lupte cu hipermetropia (prezmitismul). Frecvent, aceste disfuncționalități duc la reducerea funcțiilor celulare ale cortexului vizual al creierului, din cauza că nu ajunge imaginea clară și, prin urmare, lipsesc stimulii necesari pentru dezvoltarea corectă a neuronilor. În consecință, acuitatea vizuală scade și se dezvoltă ambliopie.
Ambliopie - slăbire a vederii asociată cu modificări în cortexul cerebral, când nici ochelarii nu mai pot oferi o imagine clară. Această patologie se dezvoltă exclusiv la copii, deoarece anume la vârsta fragedă sistemul optic este sensibil și orice influență negativă duce la tulburări de dezvoltare. Anume în copilărie trebuie de tratat de ambliopie.
Tratamentul de corecție a vederii este realizată cu ajutorul ochelarilor. În caz de hipermetropie sau ambliopie, ochelarii sunt prescriși pentru folosire permanentă. De obicei, ochelarii au valoare mai mică decât gradul de hipermetropie. Această soluție poate fi utilizată doar în copilărie, deoarece stimulează creșterea globului ocular și ajută la micșorarea hipertropiei. De asemenea, sunt urmate proceduri de tratament la aparate, inclusiv diferite metode de stimulare a vederii. Metodele moderne de tratament conservator al vederii, cu ajutorul aparatelor, permit tratarea ambliopiei și îi scapă pe copii de ochelari.
Un alt pericol care amenință copilul cu hipermetropie - strabismul. Strabismul la copii apare cel mai des până la vârsta de 2-3 ani, când ochiul este solicitat mai activ pentru a vizualiza lucrurile de aproape. Copiii cu hipermetropie și strabism trebuie să poarte în permanență ochelari. Sunt cazuri când cu ajutorul ochelarilor este tratat strabismul.
Însă, nu este îndeajuns să porți ochelari. În cazurile de strabism, este prescris tratamentul conservator cu ajutorul aparatelor. Astfel, are loc reconstrucția „podului” dintre ochi - copilul învață să contopească imaginea văzută cu ochiul stâng și drept.
Procedurile de tratament conservator sunt efectuate de câteva ori pe an.
În caz de astigmatism, când curbura corneei este neregulată, în ochi se formează două focusări optice. Deseori, niciunul dintre ele nu se află pe retină. La fel ca și hipermetropia, astigmatismul este o boală înnăscută. Uneori, astigmatismul se transmite ereditar. La fel ca și în cazurile cu hipermetropie, la copiii cu astigmatism deseori se dezvoltă ambliopia. Însă, în caz de astigmatism sunt câteva particularități care trebuie luate în calcul la prescrierea ochelarilor și a tratamentului. Metodele de tratament al disfuncțiilor vizuale în caz de astigmatism sunt conservatoare. Este nevoie de 3-4 proceduri pe an, care dau ca rezultat atât o vedere mai bună cu ochelari, cât și fără. Aceste proceduri speciale pot îmbunătăți în mod semnificativ funcțiile vizuale la copiii cu astigmatism, ceea ce face posibilă reducerea dioptriei și, ulterior, poate să nu mai fie nevoie de corecție a vederii cu ajutorul ochelarilor.
Spre deosebire de patologiile descrise mai sus, miopia este o disfuncție dobândită. Frecvent, se dezvoltă la vârsta școlară și este asociată cu o alungire treptată a globului ocular. Ochiul uman se oprește complet în creștere de la vârsta de 5-6 ani, astfel încât orice creștere a globului ocular această după această vârstă va fi considerată patologică.
Alungirea globului ocular are loc și din cauza utilizării în exces a funcțiilor vizuale, slăbiciune și flexibilitate a peliculei exterioare a globului ocular. Un rol mare îl are factorul ereditar. Din cauza alungirii globului ocular, imaginea de pe retină devine nefocusată, iar copilul acuză că vede prost obiectele îndepărtate. Pentru a vedea în depărtare, copiii își încordează privirea. Pleoapele joacă un rol de diafragmă, iar imaginea de pe retină devine mai clară.
Miopia la copii nu este doar o disfuncție optică ce poate fi ușor corectată cu ajutorul ochelarilor. Când are loc alungirea globului ocular se modifică structura internă a ochiului, în special a retinei. În rezultat, pe fundul ochiului apar diferite anomalii care dacă progresează pot duce la înrăutățirea vederii. De aceea, tratarea copiilor cu miopie trebuie să fie una complexă, să fie îndreptată atât spre încetinirea regresiei vederii, la îmbunătățirea aprovizionării cu sânge a globului ocular și structurilor interne ale ochiului. Toate aceste acțiuni au un singur scop - să fie stopat procesul de alungire a globului ocular și progresiei miopiei.
În 75% din cazuri, cu ajutorul unui tratament modern adecvat, se reușește tratarea miopiei fără nicio intervenție chirurgicală, doar cu metode conservatoare. Dacă tratamentul ales este corect, și este respectat graficul de 3-4 proceduri pe an, cu tot cu gestionare clinică, în majoritatea cazurilor se reușește stoparea progresiei miopiei la copii și schimbărilor din fundul ocular.
Până în prezent, pentru dezvoltarea rezervei musculare a ochiului se folosea metoda aparatelor - biostimularea, magnetoterapia, electroforeza, stimularea cu laser, electropunctura.
Acum, datorită Terapiei Refractive (lentilelor de noapte) există o metodă mult mai eficientă de dezvoltare a aparatului de acomodare, asigurând stabilizarea miopiei.
Terapia refractivă corneană (ortokeratologia)
Terapia refractivă corneană este cea mai modernă metodă de corecție a miopiei. În acest scop sunt folosite lentile speciale de noapte cu geometrie inversă, care remodelează corneea în mod reversibil. Fiind purtate doar 6-8 ore pe noapte, structura specială a acestor lentile asigură corecția vederii în proporție de 100%, pentru o perioadă lungă (24 și mai multe ore), timp în care nu este nevoie să se poarte ochelari, lentile sau să se efectueze alte proceduri suplimentare.
Indicații pentru terapia refractivă:
Indicații specifice pentru terapia refractivă:
Cum se atinge efectul?
Pacientul își pune lentilele înainte de culcare și doarme cu acestea toată noaptea.
Se trezește dimineața, își scoate lentilele și are o vedere perfectă! Vederea bună se menține fără lentile și ochelari timp de 24 de ore și mai mult.
Cum se explică efectul uimitor al acestor lentile?
Lentilele au două suprafețe distincte, alese în mod individual de către specialiștii care au cunoștințele și experiența necesară.
Suprafața exterioară este optică – refractă în mod activ lumina (asemenea lentilelor obișnuite) și oferă posiblitatea de a obține o vedere de 100%. Suprafața interioară este mult mai complexă – aceasta acționează asupra stratului de suprafață al corneei și impune o migrare dozată a celulelor de pe suprafața corneei. Astfel, puterea de refracție a corneei se schimbă după mărimea necesară.
Când pacientul scoate lentila, efectul de modificare a puterii optice a corneei se menține, imaginea se focalizează pe retină, iar persoana vede mai bine.
Metoda terapiei refractive cu ajutorul lentilelor Paragon CRT, în urma cercetărilor clinice de lungă durată, a fost certificată în 2002 în SUA (aprobarea FDA) și în statele Uniunii Europene (UE), drept o metodă eficientă și sigură de corecție a vederii, fără restricții, începând cu vârsta de 6 ani.
Folosirea lentilelor de noapte pentru miopi permite soluționarea a două probleme concomitent: corecția optică până la 100% și cea curativă – stabilizarea refarcției și stoparea miopiei progresive, eliminarea spasmelor acomodării și dezvoltarea unor rezerve de acomodare (sistemul de focalizare al ochiului).
Astfel, în cazul terapiei refractive, aveți același efect de 100% în decurs de 24 de ore, fără a apela la corecția cu laser.