Keratoconusul este o boală non-inflamatorie, degenerativă a corneei care se caraterizează prin subţierea și slăbirea progresivă a acestei tunici. Ca urmare a subţierii, forma sferică, normală a corneei este distorsionată şi rezultă o disfuncţie vizuală semnificativă.
Are o incidență de 1 caz la 2000 locuitori, afectează de obicei ambii ochi (peste 90% din cazuri), debutează în între 10 și 25 ani şi progresează în general între vârste cuprinse între 10 şi 40 de ani.
Există și un keratoconus secundar intervenţiilor refractive laser pentru corecţia miopiei sau astigmatismului miopic (sau ectazia corneană postoperatorie) care poate debuta la câţiva ani în urma operaţiei la pacienţi cu cornee mai subţire la care s-a practicat intervenţia laser sau la pacienţi cu keratoconus posterior sau sub-clinic care nu a putut fi identificat înaintea operației.
În keratoconusul primar, la început apare o neregularitate a curburii corneene, ceea ce îi va modifica puterea refractivă, determinând apariția unei miopii sau a unui astigmatism miopic. Disfuncţia vizuală este semnificativă chiar de la debutul bolii, pacientul acuzând: vedere înceţoşată, distorsionare uşoară a imaginilor, sensibilitate crescută la lumină, neclaritate a imaginilor la orice distanță, iritaţie oculară. Vederea continuă se deteriorezează ireversibil, ceea ce determină schimbarea frecventă a ochelarilor.
Keratoconusul, în special în stadiile incipiente, poate fi dificil de diagnosticat .
Centrul medical “Oculus Prim” dispune de toate aparatele moderne(Oculus, Germania) în vederea diagnosticării timpurii a keratoconusului.
■ topografie corneană: tehnică de neînlocuit atât pentru diagnosticul keratoconusului (în special în stadiile inițiale), dar și pentru urmărirea progresiei bolii. Modulul pentru keratoconus folosește un algoritm artificial pentru detectarea keratoconusului bazat pe profilul grosimii spațiale a corneei și cuantificarea acesteia.
■ autorefractokeratopahimetria non contact: printr-o singura examinare obținem refracția obiectivă, valorile keratometrice și pahimetrice (grosimea corneei) ale globului ocular. Este indispensabilă pentru stadializarea keratoconusului și stabilirea indicațiilor terapeutice.
Tratament
Există mai multe metode terapeutice care se aplică în funcție de stadiul de evoluție al bolii: cross-linking cornean, inele intra-corneene, transplant de cornee.
■ În stadiul I se recomandă cross-linkingul cornean pentru stoparea evoluției bolii, asociat cu prescrierea de ochelari și/sau lentile de contact moi.
■ În stadiile II-III pe lângă intervenția de cross-linking, se recomandă prescrierea de lentile de contact dure-sclerale pentru îmbunătățirea vederii. Tratament cu CrossLinking UV (CXL): este aplicat în toate centrele oftalmologice cu dotare moderna din lume.
Scopul CXL este de a opri subțierea corneei și a stopa evoluția bolii. Este efectuată o operație specială la nivelul corneei, fiind folosită lumina ultravioletă (UV) tip A emisă de un aparat special-lampa Seiler de ultimă generație (Peschke CCL-Vario) și un medicament special, sub formă de picături, denumită riboflavină (Peschke TE). Acest tratament favorizează formarea de noi legături între fibrele de colagen ale corneei (cross-linking) cu alungirea acestora, conducând la creșterea rigidității în structura corneană. Astfel, corneea se întărește și nu se mai produce deformarea acesteia. Studiile demonstrează că această tehnică reduce astigmatismul și oprește progresia keratoconusului. Efectul sau asupra corneei poate fi observat din a 2-a luna.
În cadrul Centrului Medical “Oculus Prim” tehnica de Cross-linking este realizată prin mai multe metode:
■ Cross-linking epi-off- în această tehnică se practică îndepărtarea epiteliului cornean, după care se îmbibă corneea cu o soluție specială de riboflavină timp de 30 minute. Se aplică apoi radiația ultravioletă timp de 30 minute, iar la finalul intervenției o lentilă de contact terapeutică care se va purta câteva saptămâni până la refacerea epiteliului cornean. Această tehnică necesită o perioadă mai îndelungată de timp până la obținerea rezultatului final, deoarece este necesară refacerea epiteliului pe o suprafață mai mare, cu simptome mai neplăcute în primele zile dupa operație (dureri, fotofobie, jenă oculară, lăcrimare). Vindecarea corneei este mai lentă, acuitatea vizuală devenind utilă dupa 10 -14 zile, iar rezultatul final poate fi considerat la 2-3 luni.
■ Cross-linking epi-on- în această tehnică se folosește o riboflavină specială (Peschke TE) care are capacitatea de a penetra prin epiteliul cornean, fără să mai fie necesară îndepărtarea acestuia. Tehnica este mai rapidă (20 minute îmbibiție cu riboflavină și 5 minute expunere la UV), are avantajul recuperării rapide a acuității vizuale, nu prezintă disconfort, iar pacientul poate să-și reia activitatea la câteva ore dupa intervenție.
Alte indicații ale metodei Epi-On:
1. Cheratita postraumatică, infecțioasă, herpetică,neurotrofică
2. Distrofii corneene, degenerescene ale corneei (Terrien, Salzmann)
3. Erozia recidivantă a corneei
4. Sindrom de ochi uscat sever, Sjogren
Intervenția are rolul de a stopa evoluția bolii și a menține vederea care, altfel, ar evolua spre scădere și chiar absenșă totală. Recuperarea vizuală nu poate fi prezisă întotdeauna, dar, de cele mai multe ori, după mai mulți ani s-a observat o ușoară îmbunătățire a acuitații vizuale (recuperari ale acuitații vizuale de 10%), motiv pentru care, în prezent, se recomandă și la keratoconusurile stabilizate.
În Centrul Medical “Oculus Prim” intervenția cross-linking se efectuează utilizând cea mai nouă și performantă tehnologie existentă în lume, cu timpul cel mai scurt de aplicare. La acesteă se adaugă experiența vastă a medicilor noștri, perfecționată prin cursuri de pregătire în străinatate, ceea ce face ca actul operator să fie foarte ușor suportat de către pacient, cu vindecare foarte rapidă, fără internare sau măsuri speciale postoperatorii.
Centrul Medical Oculus Prim este reprezentantul ofical al companiei IROC, producatorul lampii Seiler.
OCHELARI GUESS a fost adăugat în coș cu succes