Patologii:

 

 

 

 

 

 

 

 

Gastroenterologia pediatrica este o specialitate rar întîlnită. Dar evident ca este nevoie de ea. Numărul de copii cu diferite boli ale tractului gastro-intestinal este în creştere în fiecare an.

Patologiile grave cum ar fi boala ulceroasă, colitele severe, hepatita, litiaza biliară, astăzi, din păcate, "întineresc".

Etiologia este variată: un mediu poluat, un program școlar încărcat , o dietă neechilibrată.
Este importantă diagnosticarea bolii la timp astfel încît orice durere abdominală ar trebui să alerteze părinţii.

Principalele simptome odată cu apariţia cărora este necesar pentru a merge la consultatie la un gastroenterolog pediatru:

  • dureri abdominale recurente;
  • greaţă, vomă, perozis, eructaţii;
  • pierderea poftei de mincare;
  • transpiratia urît mirositoare;
  • dereglări de scaun (constipație, diaree, scaun instabil);
  • flatulenţă;
  • o încălcare a actului de defecație;
  • sîngerare din tractul gastro-intestinal .

Gastroenterologul pediatru ascultă plîngerile, examinează obiceiurile alimentare ale copilului tău și prescrie tratamentul ulterior. Dacă este necesar, vor fi alocate examinări suplimentare: echografia abdomenului, analiza maselor fecale, analiza sîngelui şi altele. 

Este cunoscut faptul că fiecare al doilea copil este deranjat de microflora intestinală, fiecare al treilea copil este infectat cu paraziți, unul din cinci este purtător de Helicobacter pylori.

Cu ce sunt periculoase infecţiile cu viermi, protozoare si dysbacterioză intestinală?

Dysbacterioza intestinală - se manifestă printr-o colonizare microbiană excesivă a intestinului subţire şi schimbări în compoziţia microbiană în colon, afectarea florei intestinale normale.

Helicobacter pylori - bacterie care cauzează inflamația mucoasei gastrice care duce la gastrite, ulcere, cancer. Modurile posibile de transmitere - folosind vesela în comun, tacîmuri comune, periuţă de dinţi comună, prin săruturi. Este posibilă (și foarte frecvent) infectarea cu Helicobacter în unităţile din sectorul alimentar (cafenele, cantine, restaurante).

Ascaride - viermi de pînă la 40 cm. Fiecare femelă depune cca 200 mii de ouă pe zi. Ele pot coborî şi urca de-a lungul intestinului pătrunzînd în stomac şi apoi prin esofag şi gît ajung în nivelul tractului respirator şi chiar în sinusurile frontale.

Toxocaroza - viermi intestinali care afectează sistemul circulator, inima, ficatul. Larvele toxocarei pot fi localizate la nivelul rinichilor, musculaturii, glandei tiroide , creier. Principala sursă de infecţie pentru om sunt cîinii.

Opistorhia - viermi plați care afectează ficatul şi pancreasul. Infectarea cu opisthorchii este foarte simplă  deoarece larvele paraziţilor se află în mușchii peştilor de apă dulce și în caz de prelucrare (folosirea cuțitului, farfuriei) are loc infectarea inventarului de bucătărie şi a altor produse.

Trichinella - viermi mici, rotunzi care trăiesc în intestine și muschi. Trichinelele sunt foarte rezistente la diferite metode de decontaminare. Nu mor la de afumare şi sărare. Ele rămân în viaţă chiar şi în carnea prăjită și fiartă. Au existat cazuri de infectare a omului în urma utilizarii de slănină, şuncă, cîrnaţ fiert, crenvuște, carne la grătar.

Lambliile - protozoare larg răspîndite . Afectează tractul gastro-intestinal si sistemului nervos. Infecţia se produce prin alimente contaminate sau apă  şi atunci cînd mîncăm cu mîinile murdare sau cînd mergem la piscină . 

Echinococul - viermi lenticulari, care formează un chist de diverse dimensiuni de la mic la mare localizat la nivelul ficatului. Ca urmare cauzează atrofia organului De asemenea se poate răspîndi în plămîni. Principala sursă de infectare - cîinii. La depistarea ekinokkocilor este nevoie numai de metode chirurgicale de tratament.

Depistarea prezenţei de viermi intestinali, protozoare, dysbacterioză intestinală este posibilă prin efectuarea următoarelor teste:

  1. analiza maselor fecale la disbacterioză și sensibilitate la bacteriofagi , 
  2. analiza maselor fecare la antigen pentru Helicobacter pylori , 
  3. examinarea microscopică a maselor fecale ( depistarea viermilor intestinali şi protozoare) , 
  4. raclaj pentru enterobioză , 
  5. analiza specifică a sîngelui . 

Trebuie făcută testarea şi efectuarea analizelor pentru a depista viermii, protozoarele, dysbacterioză intestinală în cazul în care copilul dumneavoastră are:

  • iritabilitate, slăbiciune, oboseală, stare generală de rău, 
  • dureri de cap, ameţeli, tulburări de somn, 
  • o creştere a temperaturii, 
  • durere , balonări, "huruitul" în intestin, 
  • scaun instabil, cu diaree şi constipaţie alternativă, 
  • transpiraţie neplacută, 
  • uscăciune și mîncărime a pielii, 
  • reducerea sau creşterea poftei de mîncare, poftei de dulciuri și copturi, 
  • lipsa  creşterei în greutate, cu o poftă de mîncare bună, 
  • în urma testului de sînge - anemie, 
  • examinarea cu ultrasunet pentru a verifica mărirea ficatului şi a splinei. 

Prezenţa acestor simptome la copilul dumneavoastră este un motiv serios ca să apelați la un gastroenterolog pediatru. După investigațiile necesare, medicul va sugera o schema de tratament eficientă  care vă va ajuta să scăpați de „oaspeti nepoftiti".

Programați o consultație la nr. +373 22 837063 | +373 60211160

Mai sănătoși fără toxine!