Diagnostic:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gastroenterologia pediatrică este o specialitate rar întîlnită. Dar evident că este nevoie de ea. Numărul de copii cu diferite boli ale tractului gastro-intestinal este în creştere în fiecare an.

Patologiile grave cum ar fi boala ulceroasă, colitele severe, hepatita, litiaza biliară, astăzi  din păcate "întineresc".

Etiologia este variată: un mediu poluat, un program scolar încărcat, o dietă neechilibrată .
Este importantă diagnosticarea bolii la timp întrucît orice durere abdominală ar trebui să alerteze părinţii.

Principalele simptome odată cu apariţia cărora este necesar pentru a merge la consultație la un gastroenterolog pediatru:

 • dureri abdominale recurente ;
 • greaţă, vomă, perozis, eructaţii ;
 • pierderea poftei de mîncare ;
 • transpirația urît mirositoare ;
 • dereglări de scaun (constipație, diaree, scaun instabil);
 • flatulenţă;
 • o încălcare a actului de defecație;
 • sîngerare din tractul gastro-intestinal.

Gastroenterologul pediatru ascultă plîngerile, examinează obiceiurile alimentare ale copilului tău și prescrie tratamentul ulterior. Dacă este necesar, vor fi alocate examinări suplimentare: ecografia abdomenului, analiza maselor fecale, analiza sîngelui şi altele. 

Este cunoscut faptul că fiecare al doilea copil este deranjat de microflora intestinală, fiecare al treilea copil este infectat cu paraziți, unul din cinci este purtător de Helicobacter pylori.

Cu ce sunt periculoase infecţiile cu viermi, protozoare si disbacterioză intestinală?

Disbacterioză intestinală - se manifestă printr-o colonizare microbiană excesivă a intestinului subţire şi schimbări în compoziţia microbiană în colon, afectarea florei intestinale normale.

Helicobacter pylori - bacterie care cauzeaza inflamația mucoasei gastrice care duce la gastrite, ulcere, cancer. Modurile posibile de transmitere - folosind vesela în comun, tacîmuri comune, periuţă de dinţi comună,  săruturi. Este posibilă (și foarte frecvent) infectarea cu Heliobacter în unităţile din sectorul alimentar (cafenele, cantine, restaurante).

Ascaride - viermi de pînă la 40 cm. Fiecare femelă depune cca 200 mii de ouă pe zi. Ele pot coborî şi urca de-a lungul intestinului pătrunzînd în stomac şi apoi prin esofag şi gît ajung în nivelul tractului respirator şi chiar în sinusurile frontale.

Toksokara - viermi intestinali care afectează sistemul circulator, inima, ficatul . Larvele toxocarei pot fi localizate la nivelul rinichilor, musculaturii, glandei tiroida, creier. Principala sursă de infecţie pentru om sunt cîinii.

Opistorhia - viermi plați care afectează ficatul şi pancreasul. Infectarea cu opisthorchii este foarte simplă  deoarece larvele paraziţilor se află în mușchii peştilor de apă dulce și în caz de prelucrare (folosirea cuțitului, farfuriei) are loc infectarea inventarului de bucătărie şi a altor produse.

Trichinella - viermi mici, rotunzi care trăiesc în intestine și muschi. Trichinelele sunt foarte rezistente la diferite metode de decontaminare. Nu mor de la afumare şi sărare. Ele rămîn în viaţă chiar şi în carnea prajită și fiartă. Au existat cazuri de infectare a omului în urma utilizării de slanină, şuncă, cîrnaţ fiert, crenvuște, carne la grătar.

Lambliile - protozoare larg răspîndite, afectează tractul gastro-intestinal și sistemului nervos. Infecţia se produce prin alimente contaminate sau apă şi atunci cînd mîncăm cu mîinile murdare sau cînd mergem la piscină . 

Ekinokokul - viermi lenticulari, care formează un chist de diverse dimensiuni de la mic la mare localizat la nivelul ficatului. Ca urmare cauzează atrofia organului . De asemenea, se poate răspîndi în plămîni. Principala sursă de infectare - cîinii. La depistarea ekinokkocilor este nevoie numai de metode chirurgicale de tratament.

Depistarea prezenţei de viermi intestinali, protozoare, disbacterioză intestinală este posibilă prin efectuarea următoarelor teste:

 1. analiza maselor fecale la disbacterioză și sensibilitate la bacteriofagi, 
 2. analiza maselor fecale la antigen pentru Helicobacter pylori, 
 3. examinarea microscopică a maselor fecale ( depistarea viermilor intestinali şi protozoare), 
 4. raclaj pentru enterobioză, 
 5. analiza specifică a sîngelui.

Trebuie făcută testarea şi efectuarea analizelor pentru a depista viermii , protozoarele, disbacterioză intestinală în cazul în care copilul dumneavoastră are:

 • iritabilitate, slăbiciune, oboseală, stare generală de rău,
 • dureri de cap, ameţeli, tulburări de somn, 
 • o creştere a temperaturii, 
 • durere, balonări, "huruitul" în intestin, 
 • scaun instabil  cu diaree şi constipaţie alternativa, 
 • transpiraţie neplăcută, 
 • uscăciune și mîncărimea pielii, 
 • reducerea sau creşterea poftei de mîncare, poftei de dulciuri și copturi, 
 • lipsa de creştere în greutate, cu o poftă de mîncare bună, 
 • în urma testului de sînge - anemie, 
 • examinarea cu ultrasunet pentru a verifica mărirea ficatului şi a splinei.

Prezenţa acestor simptome la copilul dumneavoastră este un motiv serios ca să apelați la un gastroenterolog pediatru. După investigațiile necesare, medicul va sugera o schemă de tratament eficient, care vă va ajuta să scapați de „oaspeții nepoftiți".

Mai sănătoși fără toxine!

Programați o consultație la nr. +373 22 837063 | +373 60211160