Programări: +373 22 837063, +373 60211160

Gastroenterita cu rotavirus

Rotavirusul este unul dintre cei citeva virusuri care determina gastroenterita. Acesta face parte din familia Reoviridae. Infectia cu rotavirus este una autolimitanta. Pierderile de fluide prin scaun pot fi dramatice iar decesul prin deshidratare este frecvent mai ales in tarile in curs de dezvoltare.

 

Simptomele incep la 2 zile de la expunere si includ anorexie, febra moderata, diaree apoasa, fara singe, varsaturi si crampe abdominale.
 

Examinarea fizica arata semne de deshidratare: tahicardie, ochi infundati in orbite, piele uscata, mucoase uscate, examinarea rectala stimuleaza producerea de diaree, oligurie.

 

Infectia cu rotavirus ataca in lunile de iarna, dar poate apare pe toata perioada anului in tarile in curs de dezvoltare. Aproape orice copil de 5 ani va contracta infectia la un moment dat. inainte de introducerea vaccinului mortalitatea prin infectia cu rotavirus avea o rata crescuta. Aproximativ 527. 000 de decese la copii sub 5 ani sunt cuantificate in intreaga lume prin rotavirus. Virtual toate aceste morti sunt determinate de hipovolemie.

 

Morbiditatea semnificativa este rara, dar deshidratarea si socul pot determina leziuni ischemice ale rinichilor sau sistemului nervos central. Copii care devin deshidratati pot dezvolta tromboza venoasa profunda sau tromboze venoase cerebrale.

 

Cheia terapiei infectiei cu rotavirus este mentinerea hidratarii. Se administreaza fluide hiperosmolare oral. O data ce s-a remis varsatura copilul poate fi alimentat cu formule pe baza de soia standard. Acestea permit o vindecare adecvata a intestinului si un aport de energie. Antiemeticele si antidiareicele prezinta un anume risc pentru copii sub 5 luni afectati de rotavirus si trebuie evitate. S-a eliberat un vaccin pentru administrare generala in 1999. In ciuda rezultatelor promitatoare vaccinul Rotashield a fost retras de pe piata in 1999 datorita relatiei cauza efect dintre vaccin si citeva cazuri de intussusceptie.

 

In februarie 2006 s-a aprobat eliberarea pe piata a unui alt vaccin cunoscut ca RotaTeq. Administrarea sa a fost recomandata pentru copii in 3 doze separate la virsta de 2, 4 si 6 luni. In aprilie 2008 a fost aprobat un alt vaccin oral Rotarix pentru preventia gastroenteritei.
 

Prognosticul infectiei cu rotavirus este excelent atit timp cit se mentine o hidratare adecvata. Complicatia cea mai importanta a infectiei este deshidratarea. Este posibila si insuficienta multipla de organ care conduce la soc sau chiar deces. Cei mai multi copii se recupereaza intro saptamina de la debutul simptomelor. Enterita cu rotavirus nu are sechele importante pe termen lung. Reinfectia este un fenomen comun.

 

Patogenie si cauze

 

Rotavirusul face parte din familia Reoviridae si are un genom format din 11 segmente de ARN dublu catenar inchis intro capsula dubla.
 

Toravirusul ca si alte virusuri care determina enterita infecteaza mai intii celulele vililor intestinali, mai ales acelea de la marginea vililor. Deoarece aceste celule au un rol in digestia carcbohidratilor si in absorbtia intestinala a fluidelor si electrolitilor, infectia cu rotavirus conduce la malabsorbtie prin blocarea hidrolizei carbohidratilor si pierdere excesiva de fluide prin intestin. O componenta secretorie a diareei cu cresterea motilitatii poate exacerba boala. Cresterea motilitatii pare a fi secundara modificarilor functionale induse de virus la epiteliul vilos.

 

Modificarile patologice ale mucoasei intestinale pot sa nu se coreleze cu manifestarile clinice ale bolii. La o gazda normala infectia apare rar la un alt organ, desi infectiile extraintestinale au fost observate la imunocompromisi. Virusul este eliminat in cantitati mari in scaun chiar inaintea debutului simptomatic si persista pina la 10 zile dupa aparitia simptomelor.

 

Echilibrul fluidic adecvat la oameni depinde de secretie si reabsorbtia fluidelor si electrolitilor din tractul intestinal. Diareea apare cind secretia de lichid in intestin depaseste capacitatea de reabsorbtie. Mecanismele primare responsabile pentru gastroenterita acuta sunt:

  • alterarea marginii in perie a vililor intestinali cu malabsorbtie a continutului intestinal si diaree osmotica
  • eliberarea de toxine care leaga receptori enterocitari specifici si determina eliberare de ioni de clor in lumen cu diaree secretorie.

 

Semne si simptome

 

Rotavirusul determina infectie la adulti si copii, totusi adultii sunt adesea asimptomatici sau mai putin afectati. Adultii daca sunt afectati prezinta citeva zile cu greata, anorexie si crampe. Diareea este mai putin semnificativa. Copii de la 4-24 de luni mai ales cei din grupurile de ingrijire (gradinite) sunt la risc crescut de a contacta infectia. Copii cu greutate mica la nastere si prematuritate precum si lipsa hranirii la sin sunt asociati cu spitalizarea pentru infectie cu rotavirus.

 

Frecvent este prezent un istoric de expunere a copiilor cu diaree. Simptomele incep de obicei la 2 zile de la expunere si cuprind: anorexie, febra moderata, diaree apoasa fara singe, varsaturi si crampe abdominale. Eliminarea de scaun poate fi masiva in zilele de diaree ale bolii iar deshidratarea este frecventa.

 

Examenul fizic pentru infectia cu rotavirus este nesemnificativ cu exceptia semnelor de deshidratare. Acestea cuprind:

  • alterarea statusului mental, cresterea frecventei cardiace
  • scderea pulsului, tahipnee, incercanarea si infundarea in orbite a ochilor
  • depresarea fontanelelor, lipsa lacrimilor, uscarea mucoaselor si a pielii
  • diminuarea turgorului pielii, prelungirea timpului de umplere capilara, extremitati reci.

 

Elementul cel mai frecvent la examenul fizic sunt zgomotele hidro-'aerice intestinale audibile. Diureza scazuta semnificativ este un semn important. Scaderea in greutate poate interveni de asemeni.
 

Complicatia cea mai importanta a infectiei cu rotavirus este deshidratarea. Insuficienta multiorgan este posibila cind deshidratarea conduce la soc si chiar deces.

 

Tratament

 

Dupa asigurarea eliberarii cailor respiratorii si a circulatiei se identifica copii deshidratati. In cele mai multe cazuri rehidratarea adecvata se efectueaza prin administrare de solutii orale. Copii letargici necesita evaluarea glucozei sanguine. Se administreaza in bolus 20 ml/kg lichid. Pina la o doza totala de 60-80ml/kg. Daca sunt necesari peste 40 ml/kg se evalueaza electrolitii, si creatinina.

 

Mentinerea hidratarii este cheia terapiei copiilor care nu sunt deshidratati. Copii care primesc fluide hiperosmolare si cei care sunt hraniti cu solutii cu continut crescut de sare-supa comerciala, lapte fiert, sunt la risc de hipernatremie semnificativa. Bauturile ideale de mentinere a hidratarii la copii cu enterita virala sunt solutiile pediatrice comerciale cum este Pedialyte si Rice-Lyte. Acestea contin o cantitate mica de glucoza si un echilibru corect intre sodiu si potasiu. Rehidratarea copiilor cu aceste bauturi poate fi relativ dificila in primele 2 zile ale bolii datorita varsaturilor frecvente. Daca copilul vomita se administreaza mese mici, frecvente.

 

O data ce s-a rezolvat varsatura copilul poate trece pe formule pe baza de soia standard. Aceste formule aduc un aport energetic corect si ajuta la vindecarea intestinala. Se pot administrea lichide suplimentare daca pierderile de lichide sunt masive. Se vor evita bauturile sportive si alte bauturi hiperosmolare. Similar aportul excesiv de apa simpla poate predispune copilul la hiponatremie. Antiemeticele pot fi considerate pentru copii peste 6 luni.

 

Terapia medicala


In cele mai multe cazuri nu sunt necesare medicamente. Antiemeticele si antidiareicele au riscuri pentru copii la grupa de virsta afectata de rotavirus si trebuie evitate. Antidiareicele sunt recomandate doar in cazuri de diaree excesiva sau prelungita in care nu s-a determinat o etiologie. Antiemeticele sunt folosite pentru copii care vomita cu gastroenterita. Antibioticele nu sunt indicate daca se suspecteaza gastroenterita cu rotavirus.

 

Vaccinarea antirotavirus


Vaccinul RotaShield a fost eliberat pe piata de larg consum in 1998. In ciuda rezultatelor initiale bune acesta a fost retras in 1999 datorita unor relatii de asociere cu cazuri nde intussusceptie. Riscul a fost observat la 3-14 zile dupa administrarea primei doze de vaccin la copii peste 3 luni.

 

In februarie 2006 s-a aprobat eliberarea unui alt vaccin oral cunoscut ca RotaTeq cu administrare in 3 doze separate la 2, 4 si 6 luni. In aprilie 2008 s-a aprobat vaccinul Rotarix oral pentru preventia gastroenteritei cu rotavirus. Administrarea Rotarix se recomanda in 2 doze separate pentru pacienti la 2 si la 4 luni virsta.

 

Nitazoxanide este un medicament care reduce diareea cu rotavirus si gastroenterita intrun studiu. Acesta este actual aprobat pentru tratamentul giardiei si criptosporidiozei.

 

Profilaxie


Rotavirusul este contagios. Parintii care au mai mult de un singur copil mic sau care ajuta la ingrijirea copiilor mici necesita spalarea viguroasa a miinilor. Copii asimptomatici nu trebuie sa se joace cu cei simptomatici in timpul fazei diareice a bolii. Centrele de ingrijire a copiilor trebuie sa separe copii simptomatici de cei care sunt asimptomatici.

 

Prognostic


Prognosticul infectiei cu rotavirus este excelent cit timp se mentine o hidratare excelenta. Cei mai multi copii se recupereaza la o saptamina de la debutul simptomelor. Enterita cu rotavirus nu are sechele importante pe termen lung. Reinfectia este frecventa.