Appointments: +373 22 837063, +373 60211160

Pathologies:

Gastroenterologia pediatrica este o specialitate rar întîlnită. Dar evident ca este nevoie de ea. Numărul de copii cu diferite boli ale tractului gastro-intestinal este în creştere în fiecare an.

Patologiile grave, cum ar fi boala ulceroasă, colitele severe, hepatita, litiaza biliară, astăzi, din păcate, "întineresc".

Etiologia este variată: şi un mediu poluat, şi un program scolar incarcat, şi o dieta neechilibrata.
Este importanta diagnosticarea bolii la timp, orce durere abdominală ar trebui să alerteze părinţii.

Principalele simptome, odată cu apariţia cărora este necesar pentru a merge la consultatie la un gastroenterolog pediatru:

 • Dureri abdominale recurente;
 • Greaţă, vomă, perozis, eructaţii;
 • Pierderea poftei de mincare;
 • Transpiratia urat mirositoare;
 • Dereglari de scaun (constipatie, diaree, scaun instabil);
 • Flatulenţă;
 • O încălcare a actului de defecatie;
 • Sângerare din tractul gastro-intestinal.

Gastroenterologul pediatru asculta plângerile, examineaza obiceiurile alimentare ale copilului tau si prescrie tratamentul ulterior. Dacă este necesar, vor fi alocate examinări suplimentare : echografia abdomenului, analiza maselor fecale, analiza sângelui, şi altele. 

Este cunoscut faptul că fiecare al doilea copil este deranjat de microflora intestinala, fiecare al treilea copil este infectat cu paraziti, unul din cinci este purtător de Helicobacter pylori.


Cu ce sunt periculoase infecţiile cu viermi, protozoare si dysbioză intestinală?

Dysbacterioză intestinală - se manifestă printr-o colonizare microbiana excesivă a intestinului subţire şi schimbări în compoziţia microbiana în colon, afectarea florei intestinale normale.

Helicobacter pylori - bacterie care cauzeaza inflamatia mucoasei gastrice care duce la gastrite, ulcere, cancer. Modurile posibile de transmitere - folosind vesela in comun, tacâmuri comune, periuţă de dinţi comuna, prin săruturi. Este posibila (si foarte frecvent) infectarea cu Helicobacter în unităţile din sectorul alimentar (cafenele, cantine, restaurante).

Ascaride - viermi de pana la 40 cm. Fiecare femela depune cca 200 mii de ouă pe zi. Ele pot coborî şi urca de-a lungul intestinului, pătrund în stomac şi apoi prin esofag şi gât ajung în nivelul tractului respirator şi chiar în sinusurile frontale.

Toksokara - viermi intestinali care afectează sistemul circulator, inima, ficatul, larvele toxocarei pot fi localizate la nivelul rinichilor, musculaturii, glandei tiroida, creier. Principala sursă de infecţie pentru om sunt cîinii.

Opistorhia - viermi plati care afectează ficatul şi pancreasul. Infectarea cu opisthorchii este foarte simpla,deoarece larvele paraziţilor se afla in muschii peştilor de apă dulce, si in caz de prelucrare (folosirea cutitului, farfuriei)are loc infectarea inventarului de bucatarie şi a altor produse.

Trichinella - viermi mici, rotunzi care traiesc in intestine si muschi. Trichinellele sunt foarte rezistente la diferite metode de decontaminare. Nu mor la de afumare şi sărare. Ele rămân în viaţă chiar şi în carnea prajita si fiearta. Au existat cazuri de infectare a omului în urma utilizarii de slanina, şuncă, cârnaţ fiert, crenvuste, carne la gratar.

Lambliile - protozoare larg raspindite, afecteaza tractul gastro-intestinal, si sistemului nervos. Infecţia se produce prin alimente contaminate sau apă, şi atunci când mincam cu miinile murdare ,sau cind mergem la piscină, etc

Ekinokokul - viermi lenticulari, care formează un chist de diverse dimensiuni de la mic la mare. localizat la nivelul ficatului. Ca urmare cauzeaza atrofia organului De asemenea, se poate raspandi în plamani. Principala sursă de infectare - cinii. La depistarea ekinokkocilor este nevoie numai de metode chirurgicale de tratament.

Depistarea prezenţei de viermi intestinali, protozoare, dysbiosă intestinală este posibilă prin efectuarea următoarelor teste:

 1. Analiza maselor fecale la disbacterioză si sensibilitate la bacteriofagi
 2. Analiza maselor fecare la antigen pentru Helicobacter pylori
 3. Examinarea microscopică a maselor fecale ( depistarea viermilor intestinali şi protozoare)
 4. Raclaj pentru Enterobioză
 5. Analiza specifică a sîngelui

Trebuie facuta testarea şi efectuarea analizelor pentru a depista viermii, protozoarele, dysbacterioză intestinală, în cazul în care copilul dumneavoastră are:

 • Iritabilitate, slăbiciune, oboseală, stare generală de rău
 • Dureri de cap, ameţeli, tulburări de somn
 • O creştere a temperaturii
 • Durere,balonari, "huruitul" în intestin
 • Scaun instabil, cu diaree şi constipaţie alternativa
 • Transpiraţie neplacuta
 • Uscaciune si mincarimea pielii
 • Reducerea sau creşterea poftei de mincare, poftei de dulciuri si copturi
 • Lipsa de creştere în greutate, cu o poftă de mîncare bună
 • In urma testului de sange - Anemie
 • Examinarea cu ultrasunet pentru a verifica mărirea ficatului şi a splinei

Prezenţa acestor simptome la copilul dumneavoastră este un motiv serios ca să apelati la un gastroenterolog pediatru. După investigatiile necesare, medicul va sugera o schema de tratament eficient, care va va ajuta sa scapati de „oaspeti nepoftiti".
Pentru mai multe informatii sunati la: C.M"Oculus Prim"tel/fax(022)837060.tel837063.